Tips om kort på resan – resekort

Att använda kort när du betalar eller behöver ta ut kontanter i utlandet är enkelt och bekvämt. Vi har samlat tips om saker du kan tänka på inför och under din resa.

Tips kring valutaväxling och växlingskurs

Picture of a hand holding a shield

Notiser vid valutaväxling inom EES

Nu kan du få ett sms eller en pushnotis i vår app och internetbank med information om valutaväxlingsavgifter när du gör kortköp eller uttag i en EES-valuta som leder till valutaväxling.

Ska du betala med kortet eller ta ut pengar? Välj landets lokala valuta.

Betala i landets lokala valuta

Ibland får du välja om du vill betala med ditt kort i svenska kronor (SEK) eller i landets lokala valuta. Vår rekommendation är att du väljer att betala i landets valuta, eftersom det i regel blir billigare.

När du betalar med ditt kort eller tar ut pengar i automat utomlands kan du redan vid köptillfället få valutakursen bestämd. Du får ett kvitto med beloppet i svenska kronor (SEK). Denna tjänst uppfattas som positiv av många, eftersom det ger en bra överblick av vad varorna kostar. Du behöver inte heller själv räkna ut vad beloppet blir i svenska kronor.

Det är dock inte nödvändigtvis så förmånlig som den vid första anblicken kan verka. Företaget har nämligen fria händer att själva sätta valutakursen. Detta gör att kursen blir högre än om du skulle ha valt att betala i landets egen valuta. De butiker som tillhandahåller tjänsten är skyldiga att informera om den och ska inte kunna neka dig att betala i lokal valuta. Möjligheten att välja valuta ska även finnas vid uttag i automat.

Växlingskurs på kortköpet

Kortköp som görs i utländsk valuta räknas om till svenska kronor med Mastercards växlingskurser samt med tillägg av ett valutaväxlingspåslag som vi tar ut. Växlingskursen sätts klockan 16.00 svensk tid, vilket gör att du kan få olika kurser på köp du gjort samma dag. Om du gjort ett köp innan klockan 16.00 används valutaväxlingskursen från dagen innan.

Du kan se vilken kurs som gällde vid bokföringen hos Mastercard. Ange belopp och valutaväxlingspåslag för att få reda på växlingskursen. Du kan också jämföra vår avgift för valutaväxling mot Europeiska Centralbankens växelkurs när du växlar mellan EES-valuta och svenska kronor i ett EES-land: Valutaväxling vid kortköp inom EES.

Betala med kort eller växla pengar?

Det är inte säkert att du tjänar på att växla pengar innan avresa. Kontrollera växlingsavgifter och valutaväxlingsavgifter hos olika aktörer – att betala med kort är ofta ett billigt alternativ.

Att tänka på inför och under din resa

Ha ett extra kort för extra trygghet

Det finns aldrig garantier för att allt ska funka överallt och när som helst. Vi rekommenderar att du alltid tar med fler än ett kort när du ska ut och resa.

Glöm inte bort din kompletterande kortförsäkring

Genom att betala resan med kortet tillkommer den kompletterande kortförsäkringen från Europeiska ERV. Den kan ge extra trygghet när du ska ut och resa. Fullständiga villkor hittar du i försäkringsvillkoren kopplade till ditt kort.

Behöver du spärra ditt kort?

Om du förlorar ditt kort eller upptäcker obehöriga korttransaktioner ska du spärra kortet omedelbart. Linjen är öppen dygnet runt.

Krånglar kortet på resan?

Kortservice utland hjälper dig dygnet runt att spärra kortet om du förlorar det utomlands. Om du har problem att använda ditt kort får du hjälp att utreda problemet och får tips och råd.

Du kan även få hjälp med ett ersättningskort skickat med kurir. Det kostar 400 kronor och dras direkt från ditt konto. Ersättningskort med kurir kan beställas vardagar mellan klockan 8.00-18.00 (svensk tid).

Väntar du på ett nytt bankkort eller ersättningskort?

Du vet väl att du inte behöver vänta på ditt nya kort, eller ersättningskort, för att kunna betala med det? Du kan enkelt ansluta ditt bankkort till en wallet – direkt efter beställning. Sedan kan du betala med mobilen eller klockan, både i butik och på nätet.

Mer om kort utomlands

Begränsningar att använda kort i Ryssland, Ukraina och Belarus

  • På grund av rådande omständigheter och sanktioner mot Ryssland och delar av Ukraina går det inte att göra kortbetalningar eller ta ut kontanter i uttagsautomat inom dessa områden.
  • Till följd av fortsatta sanktioner i området är möjligheten att använda våra kort i Belarus begränsad. Du kan därför inte längre räkna med att ditt kort fungerar att betala eller ta ut kontanter med i Belarus. Planerar du att besöka Belarus behöver du undersöka hur betalning kan ske i landet eftersom du troligen inte kommer att kunna använda ditt kort.
  • DHL har stoppat alla leveranser till Ryssland, Ukraina och Belarus vilket innebär att det inte går att få leverans av kort till dessa länder. 
Spärra kort

Spara spärrnumret i din mobil

Du kan spärra bankkort i vår app eller internetbank. Kreditkort spärrar du på +46 8 411 10 11. Spara spärrnumret i din mobil så har du det alltid tillhands.

Tänk på att:

  • Hantera ditt kort som en värdehandling och att skydda din kod.

  • Stöldrisken på resor ibland kan vara högre, så var försiktig.

  • Det kan kosta att ta ut pengar i uttagsautomater utomlands.