Pensionssystemet består av tre delar: allmän pension, tjänstepension och eget sparande. Tidigare baserades pensionen på dina 15 mest lönsamma år i arbetslivet. Numera baseras pensionen på hela livsinkomsten.

– För att få en hög pension behöver du jobba så många år som möjligt, till en så hög lön som möjligt, tipsar Arturo Arques.

Börja pensionsspara

Allmän pension är den pension du får från staten. För att finansiera den allmänna pensionen tar staten ut en arbetsgivaravgift som är ca 31 procent av lönen före skatt, varav 18,5 procent går till den allmänna pensionen.

Lär dig mer om pension

Tjänstepensionen är den pension du får från din arbetsgivare. Men tjänstepension är inget lagkrav, och ungefär tio procent av alla löntagare i Sverige har inte någon tjänstepension.

– Om du inte har någon tjänstepension, be din arbetsgivare att få det. Blir svaret nej, be om en löneökning à 4,5 procent av din lön före skatt. Den extra summan, som du placerar själv i ett eget sparande, motsvarar tjänstepensionen. Säger chefen nej till det också? Se dig om efter ett nytt jobb, säger Arturo Arques.

Samla din pension

Den allmänna pensionen och tjänstepensionen räcker ganska långt – men sällan hela vägen. Vill du ha råd att leva gott på ålderns höst, då behöver du även ha ett privat pensionssparande.

– Även små summor kan göra stor skillnad. Sparar du en 500-lapp i månaden i 40 år, då har du en kvarts miljon kronor på kontot när du går i pension. Om du investerar pengarna i aktier eller fonder, då finns möjligheten att summan är långt större än så. Men givetvis finns det ingen garanti; har du otur kommer ditt kapital att krympa, avslutar Arturo Arques.

Hushållsarbete slår mot pension – artikel från En bättre framtid