Den ekonomiska teorin nudging har varit trendig de senaste åren inom många områden. Teorin, som kallas knuff eller puff på svenska, handlar om att små knuffar i rätt riktning kan få oss att förändra vårt beteende. Richard Thaler är en av personerna bakom teorin och belönades 2017 med Riksbankens ekonomipris i Nobels minne för sitt arbete med knuffteorin.

I grunden handlar teorin om hur människor agerar i gränslandet ekonomi och psykologi. Enligt teorin kan små ”knuffar” få människor att fatta bättre beslut, som både gynnar dem och samhället.

Räkna själv: Så mycket behöver du spara till din pension
Vi människor är som bekant inte speciellt rationella – vi fattar ofta beslut baserade på känslor och orkar inte alltid sätta oss in i komplexa frågor. Därför kan enkla knuffar – som vilket alternativ som är förvalt när du ska välja – få stor effekt.

Ett lyckat exempel på senare tid har varit PPM-valet där den förvalda fonden Såfa (för de som inte väljer något alls) har presterat bra.

– Ett annat exempel på en pensionsknuff är förval i samband med uttag av tjänstepension, det är viktigt att sätta sig in i effekten av de olika förvalen, säger Madelén Falkenhäll, analytiker på Swedbank.

Går det då knuffa sig till en bättre pension? Ja, det finns det mycket som tyder på. Ett projekt på amerikanska företag har visat att det går att få människor att spara mer till pensionen med en knuff i rätt riktning. Översatt heter projektet Spara mer imorgon och det går helt enkelt ut på att man lovar att man ska spara en viss del av kommande löneökningar till pensionen.

Så funkar pensionen – artikel från En bättre framtid
Det finns ett par anledningar till att detta enkla löfte faktiskt har visat sig effektfullt. Till att börja med är det ett lätt löfte att göra – att lova iväg framtida löneförhöjningar påverkar dig inte här och nu. Dessutom behöver du inte lägga om din livsstil när det väl är dags att börja spara. Och har man väl börjat spara sina löneförhöjningar är det enklare att stå fast vid sitt beslut än att börja fundera på alternativen.

Hur går man tillväga för att konkret knuffa sig själv i rätt riktning då det gäller pensionssparande? En metod är att skriva ett kontrakt med dig själv där du lovar att en del av nästa löneförhöjning – och varje löneförhöjning därefter – går till ett pensionssparande.