I mars höjdes amorteringskravet på bostadslån. Varför?

– Idag är räntan låg i Sverige, men när den stiger finns det en risk att en del hushåll kan få det tufft att få ekonomin att gå ihop, då boendekostnaden går upp – rejält i vissa fall. När låntagarna får sämre ekonomi påverkar det hela samhällsekonomin. När folk drar in på kaffet på väg till jobbet, snygga skor eller en lyxig middag till helgen, påverkas handeln och många aktörer får det tuffare att klara sig. Att höja amorteringskravet är ett av Finansinspektionens verktyg för att minska den risken, säger Swedbanks och sparbankernas privatekonom Arturo Arques.

Läs mer: Ansök om bolån och lånelöfte här

Vad innebär det nya amorteringskravet?

– Det innebär att om du vill ha ett bostadslån som ligger på mer än 4,5 gånger din årsinkomst, betalar du en procent mer i amortering än om du ligger på under 4,5. Men 4,5 gånger din årsinkomst är en väldigt hög lånesumma, så det kan vara bra att säkra upp med en hög amortering, så du inte skuldsätter dig för mycket.

Läs mer: Mer om amorteringskravet

Vad innebär det för den som redan har ett lån på bostaden?

– Det nya kravet gäller bara för nya lån. Däremot kan det vara en väckarklocka för den som har höga lån. Om du har så mycket som 4,5 gånger din årsinkomst i lån är det klokt att försöka se till att skapa utrymme att amortera mer.

Fler artiklar på ämnet: Köpa bostad för första gången

Ska man alltid försöka amortera så mycket som möjligt?

– Det är bra att amortera så att man stadigt minskar sitt lån, men det är inte alltid det viktigaste att göra. Mitt råd är att först se till att du har en buffert på två månadslöner för oförutsedda utgifter. Det kan vara allt från att bilen går sönder till att du blir av med jobbet, eller att räntan går upp. Om du har en bra ekonomi och är över 40, skulle jag säga att det är viktigare att prioritera ditt pensionssparande om skuldsättningen är låg.